Dundret!!

För en vecka sen var jag, simon, oskar och gustav på dundret och åkte slalom och snowboard. Ja trodde ja var rätt okej på att åka slalom eftersom jag åkte en hel helg för sisådär fyra år sen då Svenne levde och hade tagit med mig och morsan upp i backarna i gällivare för att lära oss åka.  Han lärde oss så vi blev riktigt bra bara på en helg och vi hade inga problem att ta oss ner ända från toppen av dundret.

Så de första jag gjorde var ju att åka upp till toppen.....

Tror ni de gick bra att ta sig ner? NEJ inte det inte! Jag fick svindel, var jätterädd å hade ingen aning om hur jag skulle klara av att ta mig ner utan att slå ihjäl mig. Ja kunde knappt svänga. Usch ja blir kallsvettig bara av att tänka på det. Tog väl ca en timma för mig att ta mig ner för första backen.

Sen tänkte jag att va fan, solstigen tog ju både jag och mamma oss ner för hur lätt som helst, den backen ska jag nog klara! så jag åkte upp igen!
Å lika länge tog de att ta sig ner. Fy så förtvivlad jag var. Alla killarna var jätteduktiga å hann åka förbi mig flera gånger å jag bara fanns där i backen som ett hinder i all evihet. Så kändes det, haha skrattar åt det så här i efterhand.

Sen stängde dundret för kvällen.

Dagen efter åkte jag hela dan i familjebacken eller barnbacken, va de då heter, å det gick superbra! Å solen sken och de var alldelens perfekt väder. Kändes så skönt att kunde åka och så tränade jag ju upp mig så jag nog skulle ha fixat att åka från toppen igen, men jag provade aldrig det den dagen. De får jag ta nästa gång vi far dit, men då börjar jag och tränar i barnbacken föst så man känner sig säker :)
image71
Jag längtar tillbaka till dundret! 
Saknar oxå Svenne, gällivare kändes inte alls som förr nu när han inte finns längre. Tänkte på Svenne när jag åkte där i familjebacken och solen sken, önskade att han oxå var med mig.

After Work å Mary Kay

Då var bokningen till Monty Roberts klar. Idag köper jag biljetterna :) Så då blire Umeå ryttarförening den 11e maj! Kul! Marie här från västmark följer med mig och vi får se om kanske Mirja från selet oxå hänger med. De beror på hur hennes karl jobbar. Hoppas hon kan hänga med, de vore så kul om vi blev några stycken.

I helgen var de after work i byahuset. Riktigt trevligt och god kycklingrätt! Ebba, Krilles dotter var kvällens charmtroll. Hon satt där i sin baby stol och var överlycklig över att vara på "kalas" hon sparkade med benen och viftade med armarna och log med hena ansiktet nästan hela kvällen, hon kunde liksom inte sitta still och hon var SÅ glad!image70
Måste bara säga att jag beundrar min lillebror för att han är en sån himla fin pappa!
Tänk, han är 16 år och fixar det så himla bra!  Snacka om att jag är en stolt storasyster :)

När after Worken var klar drog Simon med en massa folk från byn på efterfest hos oss. Simon bjöd på whiskey och jag blandade groggar hela kvällen och så spelade vi musik och Sture och Kattis drog igång och dansade i vardagsrummet :) Riktigt kul stämning, men kvällens stora frågetecken var, varför gick Leif hem först av alla? Och varför hade Patrik en sten på näsan när Tomas körde förbi honom och erbjöd honom skjuts när han kom ranglande efter vägen? Djupa frågor som vi aldrig får svar på :)
Mot slutet av festen ville Ingela, min granne som har sin dörr bara några meter från min (vi bor vägg i vägg om man säger så) bjuda oss på galliano så då bar det av dit en sväng sen började klockan vara mycke så då var de bara att gå hem å sova.

Söndagen var man lite sliten men på kvällen piggnade man till när Helena hade bjudit in mig, linda,mamma å lisemaj på sminkträff. Hennes svägerska är sminkkonsult från Mary Kay och ville visa oss några produkter. Så vi fick göra en ansiktsbehandling och så fick vi hjälp med att välja ut en bra foundation som passade vår hudtyp. De var jätteskönt att få rå om ansiktet lite extra och den där foundationen som jag provade blev jag helt förtjust i, så ni kan ju gissa om hon lyckades sälja lite grejer den där kvällen! jag köpte bara det minsta paketet med ansiktstvätt med lite skrubb i och en ansiktskräm och så foundation. Helnöjd är jag!  Dessutom var det så roligt att ha med sig Linda på det där, alltså de där med att vara Mary Kay konsult skulle passa henne som handen i handsken. de sa jag åt henne och det tyckte tydligen Anette, hon som var konsult oxå för hon hade frågat henne om det när hon beställde sina varor. Du borde nappa på de där Linda :)

Monty Roberts

Åh nu blev jag eld och lågor. Satt precis och läste i tidningen Lucky Rider om Monty Roberts, känd som mannen som lyssnar till hästar. Han kommer till Umeå den 11e maj och håller en heldagsclinic. Dit vill jag!!
Var dock ganska dyrt, men det är det värt. Jag vet hur inspirerad man blir av sånna där människor som har en speciell förmåga att kunna förstå sig på hästar, de är underbart att se!  Så nu har jag spridit detta till mina närmaste hästintresserade vänner och hoppas på att få med mig nån iallafall :)
image68image69Monty Roberts Sweden Tour 2008
Hästarna i mitt liv

HELDAGS CLINIC!
2 PRISKLASSER!!
12-18 ÅR 395 KR + ev ticnetavg.
VUXEN 695 kr + ev ticnetavg.
Helsingborg Fältrittklubb 3 maj 9.15-16.30
Ulla håkansson & Monty Rider tillsammansa

Umeå Ryttarförening 11 maj 9.15-16.30

En hel dag där Monty Roberts arbetar, tränar och löser hästars problem tillsammans med sina Instruktörer. Monty tar dig med på en oförglömlig resa i hästens värld med den unika Join-Up metoden och hästens språk Equus. Du får se hur Monty och hans elever arbetar & tränar hästar med Join-Up både från hästryggen och marken i en traumafri värld!

På Sweden Tour 2008 har du chansen att följa med en Heldag från uttagningen av hästarna på morgonen Läs mer om hästuttagning pdf -> till arbetet med varje häst. Monty har mick på sig under hela dagen och Ni har möjlighet att ställa frågor mellan varje häst. Det är en UNIK upplevelse att vara med under en hel dag! Förutom uttagningen av hästarna - där vissa hästar arbetas med direkt av Montys Instruktörer, arbetar Monty med 2 alternativt 3 hästar innan lunch. Montys Instruktörer/elever och ryttare svarar gärna på Era frågor under hela dagen. Shopen med Monty Roberts utbildningsmaterial är öppen under hela dagen och Monty svarar gärna på alla Era frågor.

LUNCH UPPEHÅLL mellan ca 12.30 - 13.30.

Under eftermiddagen visar Monty hur man applicerar Join-Up från hästryggen med ett par ryttare. Vidare arbetar Monty med 2 hästar varav den sista hästen ut är en svårlastad häst.

Upplägget är NYTT FÖR SVERIGE - en heldagsclinic med Monty Roberts på Flag Is Up Farm, Californien USA är få förunnat då Monty Roberts endast gör EN special clinic (Heldag) hemma per år för ca 30 personer.

CLINIC betyder:
"A meeting for the diagnosis of problems, or training, on a particular subject."
Från Wikipedia


Eftermiddags SHOW!
ETT PRIS OAVSETT ÅLDER:
350 KR + ev ticnet avg.
Helsingborg Fältrittklubb 3 maj 13.00-16.30
Umeå Ryttarförening 11 maj 13.00-16.30

Monty och hans elever tar dig med på en oförglömlig resa i hästens värld med den unika Join-Up metoden och hästens språk Equus. Du får se Join-Up både från hästryggen och marken och hur Monty arbetar & tränar hästar i sin traumafria värld! Ridmoment och minst två hästar arbetas med under eftermiddagens show. Monty har mick på sig under hela dagen och utbildar och guidar dig genom varje moment och häst. Dörrarna öppnas kl 13.00 då det är lunchuppehåll. Här kan Ni passa på att titta in i shopen som har Monty Roberts utbildningsmaterial. Monty börjar sitt arbete kl 13.30. Monty svarar gärna på Era frågor och signerar böcker efter sista hästen.


VIKTIG INFO!

· Biljetter köper på TicNet

· Clinicen är företrädesvis på ENGELSKA!

Sporadisk översättning.

· Rekommenderad ålder är FRÅN 12 år.

· HUNDAR EJ TILLÅTNA I BYGGNADEN! (Lämna ej hunden i bilen)

· Mat och dryck försäljning finns under hela dagen.

· Shopen tar cach/kort, dock ej Amex.

· Arrangemanget är innomhus.

· BLIXT ÄR EJ TILLÅTEN DÅ DETTA KAN STÖRA HÄSTARNA PÅ ETT FARLIGT SÄTT.

? VIDEO FILMNING EJ TILLÅTEN.

Nelly börjar bli stooor!

image66
Min lilla valp börjar bli stor :)  Hon är i tonåren nu och är riktigt trotsig mest hela tiden. Och fruktansvärt ouppfostrad, tyvärr... Ja har inte hunnit med att gå nån kurs med henne. Funderar om jag måste ta mig tid till det nu efter alla kor har fått sina kalvar å det blir lite lugnare här hemma. Men vissa små framsteg i lydnaden lyckas vi med, de gäller att vara riktigt koncekvent och att berömma vid rätt tillfälle. Å visa vem de är som ska respektera vem! de är där de kan bli lite svårt ibland. Ja kan vara lite för snäll med henne ibland. 
Men ja minns att vi hade problem med Fanny, vår förra hund, oxå när hon var i tonåren. Ja minns att mamma och pappa var så less på att inte kunna kontrollera henne att de t.o.m. funderade på om vi skulle sälja henne. Men då sa jag stopp! Å de var väl tur! för när Fanny blev vuxen blev hon ju helt underbar :)
Så jag tror att allt kommer ordna sig ju äldre Nelly blir, men vi måste såklart  fortsätta kämpa för att få henne lydigare och gärna gå en lydnads kurs, för det skadar ju aldrig. För de är ju en ordentlig skillnad på en olydig hund på tjugo kilo och en på femtio kilo eller vad nu vågen kommer sluta på när hon är färdigväxt!

image67

Så skönt!

Deklarationen för 2007 blev klar idag! Bokföringen var i sin ordning, men bokslutet och deklarationen fick Mats Fabrisius på hushållningen hjälpa mig med. De känns bra att en kunnig person kollar igenom så allt blir rätt!
Hela morgonen gick åt att sitta på hushållningen för mor å får skulle dit samtidigt och göra sin deklaration oxå så de tog ett tag.

Väl hemma gick ja raka vägen till lagårn, ja ville kolla en kviga som snart skulle få kalv och tur var väl det att jag gick dit direkt för hon hade börjat kalva. Men allt var inte som de skulle, kalven kom med bakbenen först. Ja har aldrig varit med om en sån förlossning så jag ringde pappa direkt. Han kom ut och hjälpte mig och snart hade vi fått ut kalven, dock baklänges, men ut kom den!  Är en sån speciell känsla att se kossan och kalven tillsammans precis efter födseln. Man ser riktigt vilket band de får mellan varandra och de är så mysigt att höra när de pratar lite dovt med varandra, man blir nästan lite rörd, så fint är det :)

Härligt med sol igen :) Nu kommer de att smälta fort!!
 Och de kan ju behövas! Kolla in bilderna, SÅ mycke snö!!


Småttingarna

Just innan det blev de där riktiga snöovädret så bestämde jag å simon oss för att släppa ut kalvarna och deras mammor. Mest för att få plats för andra högdräktiga kor som vi ville kunna ha koll på inomhus och så för att de är väldigt bökigt att utgödsla inomhus med så många kor inne. Så jag tänkte att de blir ju toppen att släppa ut dem, de kommer ju ändå bara att bli varmare nu eftersom de är vår :)  Så vi släppte ut dem!  Sen kom snöovädret...! typiskt... alltid är de något ja måste oroa mig för. Så då låg ja där på natten å hörde hur vinden dånade å tänkte på de stackars småkalvarna som fick vara med om en riktig snöstorm första natten de var ute. I själva verket gick det ingen som helst nöd på kalvarna. De låg inne i ligghallen med rent å fint strö och idisslade med sina mammor i lugn och ro och brydde sig inte alls om att det var oväder utomhus. Så nu kommer jag inte att oroa mig nå mer över att de ska må dåligt av att vara ute. Å nu kan vädret bara bli bättre! Ser fram emot alla soliga vårdagar :)

Här kommer lite bilder som jag tog dan efter då ovädret precis hade börjat ge med sig :) image61

Frieser!!

image45
Vilken söt pojk!

Hittade den här annonsen på blocket och som vanligt är det ekholmens som säljer honom. Kan inte nån ta mig till ekholmens stuteri. De har så många fina Frieserhästar!

Riden och körd 8-årig valack NANNO - JAKOB 1.62 cm i mkh. Rejält byggd med rak rygg, lång hals. Utmärkta gångarter. Snäll och pålitlig kille som även passar den mindre rutinerade ryttaren eller som familjehäst. Kan stå själv i stall och hage.

75 000 tusen vill de ha för honom. Den som ändå hade de pengarna! 

Andra Frieserhästar in action!


Underbara!


Min å Lindas ridtur

Har ju inte direkt varit så aktiv med att blogga på sista tiden, så jag har missat att skriva om min å lindas ridtur.
var säkert en månad sen vi var ut. Kallt var de om man jämför med hur varmt de har börjat bli nu. Men just då kändes de som ett perfekt ridväder förutom att vi inte fick så mycke sol som vi ville ha! For en lång sväng ända till skog och förbi Marie å Patrik och sen hem. Riktigt härligt var det och kul att ha med sig Linda så vi hann surra lite om allt möjligt. Tycker du ska komma snart igen gumman,för nu är de ännu bättre ridväder :) Här kommer lite bilder på Linda och min häst Diana.
 Å jag red min fjording Rolle :)

Kalvdagis!

Nu är lagårn ett enda stort dagis igen :)  åtta små söta kalvar har kommit än så länge och det kommer nog födas ca 20 till! ska ta fler bilder på dem sen. De är så ruskigt söta och busiga och deras kossemammor har fullt upp med att hålla reda på dem när de springer runt och busar. Än så länge är allihopa med sina mammor inomhus, men i morgon funderar jag på att släppa ut dem i hagen... men innan måste hagen utrustas med dubbla trådar så kalvarna inte smiter. Ja är livrädd att de ska börja ge sig ut ur hagen och springa bakom lagårn där brunnarna finns och ramla i och drunkna!  I sommar MÅSTE vi sätta staket vid brunnarna!  De är mycke som måste göras.. suck. Nåja.

Nelly håller på att bli stor, hennes babypäls har börjat lossna. Å de är ju inte LITE hår som lossnar! de tar liksom aldrig slut. Antar att de är en blandning av vinterpäls och babyhår hehe och ju mer jag borstar desto mörkare blir hon :) Synd bara att all den där gulliga ulliga ljusa babypälsen försvinner. Ja gillar ju när hon är så mjuk å ullig!Ibland tycker ja faktiskt att hon luktar får i pälsen, de luktar iallafall jättegott!

 Kaninen Anders har fått en flickvän som heter Flisan. Flisan satt ensam och bortglömd i en hundbur i en by intill min by och då kunde jag ju inte låta bli att ta hand om henne.
Simon å Flisan
Naaw så söt!


RSS 2.0