Rast

Tog en liten välförtjänt rast...måste kyla ner mig, de är så ruskigt varmt och jag är som vanligt för mycke klädd. nu blir de ombyte och drickpaus.  Ja fick ett bra träningspass under förmiddan när ja plockade sten medan pappa harvade. snacka om att stenplockning är djävulens påfund, tänk om man ändå kunde sätta ett gäng fångar från fängelset till att göra sånt. Bara sätta en fotboja på var och en ,som larmade om de gick ifrån åkern och så en stor kraftig vakt som satt på en sån där ihopfällbar stol och läste tidningen. Så fint de hade varit =) hinner fantisera mycke medan man plockar sten haha.
image135

En bild från förra året då jag hade hjälp av en tjej här från byn, hon körde traktor medan jag plockade sten. Här är vi på väg hemmåt alldelens bruna av allt damm och smuts =P
image136

Madde kör :) De ska hon få hjälpa till med nu till helgen oxå!

Hela eftermiddan har jag kört skit. Men mot slutet blev jag så jävla less för valmetens kraftöverföringsaxel vill inte dra igång när jag slår på den, den drar igång efter ett tag men de tar så jäkla länge så ja satte tunnan bakom deutzen istället, sen ringde Simon och sa att han trodde han visste va felet var och att jag inte behövde byta traktor =/ typiskt... men han är inte hemma än så kanske lika bra ja bytte.

Nä nu är rasten slut!


Vårbruk

Då var vi igång igen! Massor att göra som vanligt! Tack och lov så har simon plöjt det mesta under hösten så de var inte så fasligt mycke som skulle plöjas nu i vår. Nu håller vi på med harvning och gödselspridning å de tar sin tid!

image131

image132

image133

Tunnan köpte jag av en granne nu i tisdags för en billig penning. Så roligt med en egen gammal skittunna =P
Här är de Simon som provar om gamla bettan fungerar sen i höstas då vi lånade den, och visst gjorde den det!
I morgon är de jag som får bosätta mig i traktorn och köra skit hela dan.

Bonde söker fru

Foto: TV4

Så var de snart dags igen att få krypa ner i soffan och se på favorit såpan :)  här är de nya bönderna.Ingen klår Karl Petter! 

Kvällsridtur

Ja blev så jäkla sen ikväll, men ja kände bara att ja måste rida pållarna ikväll för ja hann inte rida i helgen. Så ja for ut med dem på en liten bensträckare fastän klockan var mer än den borde vara. kom inte in förän halv tolv, men oooh så skönt de känns att jag fick rida en sväng :) finns de nå bättre!

image129

Rolle och jag :)

image130

Ja och Diana

Mary Kay träff igen!

I söndags var de dags att bränna lite pengar på Mary kay produkter igen. Den här gången var det träff hos Linda, hon och jag skulle bli sminkade så vi träffades en och en halv timma tidigare innan de andra tjejerna kom. Så vi fick oss lite finfina sminktips och sen kom resten som fick göra samma ansiktsbehandling som jag och Linda fick göra sist vi var på sån där träff i västmark. Blev en lyckad kväll och måste bara säga det att Lindas muffins var en riktig höjdare! Fasen så bra du är på att baka gumman :) värsta Bree Van der kamp eller hur de nu stavas ;)
Fanns ju massor av fina saker att välja bland!

Grillfest :)

I lördags bjöd jag och Simon Linda och John på grillat. De var supergott, ja skulle kunna äta grillat varje dag :)
Drack lite goda alkoholhaltiga drycker oxå så vi blev lagomt lulliga . Simon körde ju igång sin bier-trinken-maskin som jag kallar den. Alltså en sån där fin ölpump som alla killar drömmer om att ha i köket. (den har dock inte blivit så flitigt använd har simon erkänt, men ikväll skulle den minsann användas!) blev en riktigt rolig kväll iallafall  :) Vi får göra om de snart igen! 

image128  tack å lov blev inte jag med på nån av bilderna för jag stod bakom kameran hehe :)


Tjurjobb

De flesta killar tycker nog att tjurar som får gå med kor hela sommaren har ett riktigt bra sommarjobb, men förra året hade nog vår tjur lite jobbigt. De märks för han har inte hunnit betäcka alla kor på första brunstsvängen han har haft alldelens för fullt upp.. så nu har det varit ca en månads uppehåll på kalvfödandet. hälften av kalvarna har kommit resten väntar jag nu otåligt på. De kommer dröja flera veckor innan alla har kommit för några kor har långt kvar. Men de är väl så de är helt enkelt.. tydligen ska man helst ha två tjurar om det är en ungtjur som ska betäcka för att vara säker på att alla blir dräktiga under samma period. Men jag är ändå nöjd med tjuren, han har gett fina kalvar och i det stora hela tycker jag årets förlossnigar har gått bättre än förra året då vi hade en annan tjur. Jag tror den tjuren gav större kalvar. Än så länge har bara 12 kor av 31 kalvat. Så de är ju några kvar.

image116

Ja vet, dålig bild men så här ser iallafall unge herr Caesar ut. Ja hade hellre velat att han hette sylvester eftersom han far hette Rambo hehe.


image115

En av Caesars avkommor, grymt söt!

Svartfot "svartis" kalv

Ja när ska Svartis få sin kalv? Ja har trott att hon ska få när som helst i flera veckor nu. juvret är smockfyllt med mjölk så snart kommer lilla kalvingen =)  är lite lur på att hon får tvillingar, de har hon fått tidigare för två år sen.

image113

Håller koll på gamla gummsan, ja vet att hon egentligen skulle klara att få kalven själv men ja vill vara me ifall att hon skulle få tvillingar igen för sist så överlevde inte en av kalvarna pga att vi var för sent ute med att hjälpa henne  =(  de får inte hända igen! Så nu springer jag ut stup i kvarten för att kolla henne. Simon tycker ja överdriver, men hellre kollar jag för mycke än för lite.  De äldre korna brukar ju klara av kalvningarna hur bra som helst, de är kvigorna som kan ha lite problem, men helst vakar jag över alla födslar så att allt går bra.
Kanske skulle döpa om mig till kalvmorska :)


Ebba

Idag kom Ebba förbi till stallet för att titta på kaninerna.

image111

image112

Så spännande att mata kaninerna! Minns ju själv hur roligt jag hade som liten med alla våra djur på bondgården :)


Mina älskade kissemissar

Stallkatterna Gustav och Findus solar i vårsolen :) 
image110

Lika som bär! Ja tror gossarna börjar vara kring 13 år nu!


Slyröjning

Dikeskanterna på våra åkrar måste röjas så att det inte börjar växa sly in på åkrarna så nu röjer vi sly för fullt!  Nelly tycker de är jätteskoj att följa med, speciellt om hon får åka släp!!


image108

image109

Gulligt va?!

Ridning på banan

usch de gick verkligen inge bra för mig och Diana idag! Vet inte va de är med gumman, hon har verkligen ingen framåtbjudning alls när vi rider på banan... förra våren såg de ut så här bra när vi red, hon var glad och framåt
image104


men idag var hon bara trött och less... visst , hon kan ha haft en dålig dag, men hon har varit trött varenda gång jag har farit upp på banan nu sen den tinade... trist. vill inte ens lägga ut nån bild på hur de såg ut för vi var inget fint ekipage alls.

Hoppas de blir bättre snart!
här kommer en liten bild tagen från långt håll =P

image106

För ida gick det desto bättre =)  Godania var de full fart på!
image107

Ida och Godania

Ida red förbi med Godania så jag rusade ut med kameran :) Ska skicka bilderna till henne via mailen, men jag får inte igång hotmail sidan!!


image102
Så söta tillsammans :)

image103

Böcker fulla med inspiration!

image100

image101 

Första badet

Nelly badar även om de är kallt! Hon verkar tycka att vatten är de roligaste som finns :)
image98

Observera att hon badar på det som i vanliga fall ska vara våran gräsmatta!!
image99

Ladurivning

Bröderna Leif å Jan har äntligen bestäämt sig för att riva ladan i sågenkurvan! hurra, nu blir vår familj glad eftersom den alltid har stört oss för att de första man ser när man svänger in mot oss är en fallfärdig laduvägg plus att den skymt sikten så man ibland varit nära att krocka där i kurvan.
Den fina timrade ladan som var ihopbyggd med rucklet ska Leif ta till sin gård.
Timrade ladan som ska flyttas
image93

Rucklet som de rev
image94

Simon bär bort väggen
image95

Gubbarna :)
image96

Madde och Nelly
image97

Blommor

Ja har aldrig sett en svärmorstunga blomma! Kan de göra det syrran? (syrran jobbar på växtriket, hon vet säkert)

image91
Mysko??

Tur att det finns en liten söt blomma som går att plantera ute fastän de på natten kan bli nån minusgrad. Nu försvann namnet på den blomman men så här ser den ut iallafall :)
image92
Planterade några sånna här så de ser lite mysigt ut på verandan. Blommor gör så mycket :)
Snart ska jag plantera sånna här uppe vid hästbegravningsplatsen oxå. Satte några på mina hästars gravar i höstas och tydligen brukar sånna här komma pp igen där man sätter dem så jag hoppas det kommer börja blomma sånna till sommarn.

Hälsade på Heidi

Igår for jag till Orrbyn för att hälsa på Heidi. Vi red en sväng och sen fotade jag henne när hon red Viktor med kandar :)
image87

image89

Så fina!! Sen fick jag en massa fototidningar med tips om hur man använder en systemkamera så nu ska jag bli en bättre fotograf hehe.  Nu försöker jag värva Heidi till Monty roberts skola oxå så nu har jag lämnat en dvd med Join-up hos henne :)

Heldagsclinic med Monty Roberts

Så kom den dan då jag fick fara och se Monty!  Ska inte gå in på allt han gjorde för då blir det hur mycke som helst att skriva. Men kortfattat så kan jag säga det att den här hästkarln är min nya idol!  Han reser världen över och försöker lära oss människor förstå hästens språk och varför den ibland reagerar som den gör och hur vi sedan ska gå till väga för att försöka lösa eventuella problem som kan dyka upp.
Monty fick träffa några så kallade problemhästar och visade oss hur han analyserade hästen och kom fram till en lösning. Allt utan våld. Egentligen finns det inga problemhästar, bara missförstådda hästar.
Ja blev så inspirerad av Monty och hans instruktörer och jag önskar bara att deras metod som de kallar Join-up kunde spridas fort över hela  världen. Alla hästmänniskor borde ta del av deras kunskaper så skulle antalet hästar som far illa minska enormt.
Man blir ju riktigt mörkrädd när man tänker på hur hästmänniskor oftast försöker lösa problem med våld eller på andra sätt tex. droga en häst bara för att kunna få in den i en transport eller spöa den tills den helt enkelt inte har något val att gå in. När de hela egentligen handlar om att det brister i våra kunskaper om hur hästen tänker. Hade man istället kunnat gå efter Montys metod hade man sluppit ta till våld eller andra konstiga metoder.
Ännu mörkräddare blir man ju när man tänker på hur ridskolor lär sina elever att om hästen inte vill gå så spöa tills den går osv. även jag blev lärd att göra så. De är ju inte konstigt att man ofta ser unga flickor som inte alls är rädd att spöa sin häst ordentligt om den inte lyder henne, de är helt enkelt där hennes kunskaper om hur hon ska tackla problemet brister.

Monty tar aldrig semester och reser runt hela tiden, allt för att försöka sprida sitt budskap för hästarnas skull!  Jag tycker han är helt otrolig!  Även hans instruktörer som anordnar kurser i Join-up. Gå in på denna länk om de här är något som intresserar, där kan man även beställa Montys bok "från mina händer till dina" där han beskriver sin metod med ritningar och bilder. Den boken borde vara som en bibel för alla hästmänniskor. 
www.equustc.se

Här kommer lite bilder från clinicen. var svårt att fota bra bilder eftersom man inte fick utlösa nån blixt eftersom det kunde skrämma hästarna plus att jag är sämst på att fota djur i rörelse. 
 
Lägger ut några fler bilder på min pixbox så småningom.
www.xevex.pixbox.se

I morgon bär det av!

I morgon kl fem på morgonen startar jag och Marie vår resa till Umeå och Monty Roberts! Gud så kul de ska bli!

image76
Monty Roberts

Grilldags

I helgen har vi levt på grillad mat! Fy så gott! Köpte billig grill från ica maxi och billiga utemöbler från Jula.
Billigt är bra :)
image74

image75

Snacka om att ha nära till vattnet, hoppa bara ner från verandan så är du i plurret :)

Översvämmning!

image72

Den här stugan ska bli övernattningsstuga för gäster. Finns redan fyra sängar där inne (våningsängar). Så fort det torkar upp ska stugan målas och höjas så den blir rak igen och kommer upp en bit så den inte blir förstörd vid så här högt vatten!


image73

Snacka om att vattnet står högt i år!

RSS 2.0