Svår kalvning

En kviga fick problem när hon skulle kalva. Kalven kom med bakbenen först och hon fick inte ut den, pappa och mamma som turligt nog var hemma när de här hände fick in henne i en kalvningsbox och började hjälpa till att dra när kvigan krystade. Det hände ingenting, var som om den var fastkilad och pappa insåg att han inte skulle fixa det själv. Som tur var så kom Richard hem och kunde hjälpa honom, så med gemensamma krafter vred de till den så den inte var fastkilad och drog allt de hade... usch så obehagligt de låter.. men va gör man, antingen ett försök eller så är det kört för både kon och kalven. De fick ut kalven och den levde! Richard fick hålla den upp och ner så att eventuellt vatten som kalven kunde ha fått i sig kom ut, är rätt vanligt att kalvar som kommer ut med bakbenen först kan få i sig fostervatten i lungorna och sen insjukna av det. Men den här kalven klarade sig bra! Richard döpte henne till Maja :)

Vi var lite oroliga för henne den första tiden för hon kunde inte stödja på bakbenen. Lederna just ovanför klöven var bakåtdragna, jag gissar att hon legat trångt i magen eller så att hon blev öm och stel efter att de fick dra så våldsamt när hon skulle ut.  Så första kvällen fick vi mjölka ur kossan och ge Maja råmjölken med napp.

Andra dan var hon så pigg att hon klarade av att dricka sittandes med bakdelen i mitt knä! Måste ha sett väldigt kul ut!

Tredje dan kunde hon stå vingligt, då såg benen ut såhär.

   Sen upptäckte hon hur kul de var att kunna gå själv och gick mer och mer och tillsist gick hon hur bra som helst. Så nu är hon och mamma mu ute igen!
Allt tack vare Richard och pappa som räddade bådas liv :)

Kommentarer
Postat av: mli

vad bra att du har duktiga karlar omkring dig =) kram

2009-08-19 @ 20:00:43
URL: http://zzzmli.blogg.se/
Postat av: Marie

Åh vad sorgligt att höra...hoppas hon öppnar sig för honom snart!

2009-08-24 @ 22:36:03
URL: http://lappurlivet.blogg.se/
Postat av: Linnea

Vi har filmen män som hatar kvinnor om ni ville låna den? :) Kram

2009-08-26 @ 16:39:26
URL: http://linneagranstrom.blogg.se/
Postat av: mli

hehe jasså det tycker du =) det var väldigt roligt att gå ut och gå med lilla Penny när man kollade sig omkring och såg folks miner! HAHA det bästa var när vi mötte en bil med en hel familj i, ALLA huven satt klistrade mot rutan och ingen verkade nånsin ha sett en sån liten hund =) det så skitroligt ut! Kram!

2009-08-31 @ 22:42:54
URL: http://zzzmli.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0