Hmmm

Ja överlevde tandoperationen... trots att ja fick för liten dos lugnande och var medveten om precis allt som hände.
De gick ganska bra ändå tycker jag. Trodde ja skulle ha mycke ondare efteråt oxå, men jag har knappt haft nån värk alls.
Däremot har jag haft riktiga hamsterkinder! Har en riktigt ful bild på mig, men den tänker jag inte visa offentligt. Å med kinderna å min fåniga lugg så såg ja mest ut som en småfet ronja rövardotter. Skönt att de äntligen börjar bli normala.

Idag vaknade jag av att grannens hund skällde. Kom på ganska snart att mina katter inte kommit in innan ja somnade så de var alltså ute med grannens hund som de är livrädda för. Gick för att släppa in dem, men ingen kom. Kollade yrvaket ut genom fönstret å där var han.. högst upp i en björk. Lilla smirre..... De var bara att klä på sig och traska ut och locka på honom. Tror aldrig ja har hört honom så pratsjuk nånsin. tillsist kom han ner. Han var bara för söt när han satt där uppe.

 


Var med Oskar på bonde-ride till jakobssons i bälinge idag, de var hur trevligt som helst och kul att se Mickes nya jobb! 
Sen blev de en snabb hamburgare å sen tandläkaren och plocka ut stygnen ur munnen. 
Hann jobba lite på eftermiddan å sen for ja till kjell Nilsson och fick hjälp med lite papper som jag hade lite frågetecken kring. Det handlar om Smak, jag ska certifiera mig.... Ännu mer regler å elände å jobbiga uppgifter att fylla i, men va fasen ska man göra... vill ja ha ut fullt ekologiskt stöd så måste jag ju certifiera mig.
Ja tror jag ska skaffa mig en rosa liten dagbok med fjädrar och papilljotter kring låset och ha den i traktorn och föra dagbok på varenda meter jag kör, varenda liter i skittunnan som ja kör ut, hur många ärtor de är i min ekologiska ärtsäck, hur många varv valsarna snurrar på fastgödselspridaren innan den  är tom... nä men seriöst, ja blir tokig på allt som ska dokumenteras för att man ska få vara bonde nu för tiden. 

Rosa dagbok står högst upp på inköpslistan. 

Nä nu måste ja sova. 

                                  


Nervös

I morgon, eller rättare sagt idag så ska ja till sunderby sjukhus å operera bort mina visdomständer!!  först ska de snitta upp tandköttet så de får fram en bit av tanden som växer mot en annan tand och därför inte sticker upp nog mycke. Sen krossar de den biten som de får fram och efter det får de förhoppningsvis nog plats att kunna dra ut resten av tanden framåt och uppåt... å den proceduren ska de göra på båda sidorna av underkäken...fy farao... hur ska jag överleva. Har pratat med läkaren och bett honom ge mig så mycke lugnande som möjligt. 

Sen kommer ja bara kunna äta flytande mat eftersom ja är så svullen... ja som älskar mat. hur ska ja klara det!

undefined   Huvaligen.... så skönt de ska bli när detta är bortgjort.


Lugg

Ja var så less på min gamla vanliga frilla så nu sist ja var hos Jenny så fick hon klippa lugg på mig. Perfekt om man vill ha en förändring men ändå behålla långhåret.

 

Ursäkta grimashen =P

Min lilla fjordis

Ja har börjat rida igång min fjording Rolle som haft en muskelskada uppe vid knät som gjort att han inte har kunnat ridas på nästan hela vintern. Eftersom han är 26 år så trodde jag att den här skadan han fick skulle betyda slutet på hans ridning. Att han skulle stelna av och bli gammal i kroppen och inte gå att rida mer. Men till min stora lycka så blev han av med hältan och är nu lika pigg som han var innan skadan. Helt otroligt!  Ja blev så himla lycklig här för nån dag sen när jag tog med honom lös springandes bakom Diana när jag red henne en solig vinterdag.  Han var pigg och sprallig som en unghäst, sprang om Diana å skuttade och galloperade om vartannat, ja trodde inte mina ögon!  Hans sprallighet smittade av sig på Diana och där satt jag och skumpade i deras snabbtrav för såklart red jag ju barbacka, hade halkiga täckbyxor och höll på att skratta ihjäl mig, då är de svårt att inte skumpa =P
En rolig syn kan ja lova!


Rolle

Snö....

Ja skulle ploga upp en lång väg som leder till Skog där jag har mina torra fina hästbalar, men tro de eller ej 43:an klarade det inte! Det gick så jäkla tungt för de var massor av snö och antagligen var snön rätt packad eftersom ja har kört där med valtran och balvagnen medan det fortfarande gick å nån skogstraktor har kört där oxå. Ja var tvungen att ge upp. 
Kan inte all snö bara smälta bort snart....

                                        

                                        
                                        
  Synd att ja inte köpte valtran tidigare så ja hade fått hem alla balarna under hösten!

Taurus kurs

Alf Israelsson från norrmejerier har dragit igång en mindre kurs för oss köttbönder kring avan, antnäs, selet trakten. Så de är jag, Kjell Nilsson & Erja, Micke Lindvall, Nisse Renman (dock inte köttbonde) Stefan Olsson, Johan Jansson å så min far som inte kan låta bli att komma dit och diskutera. Tanken med den här kursen är att vi ska åka runt till var och en i gruppen och titta på olika lösningar på allt som rör djurhållningen och växtodligen. Väcka diskussioner och kanske rent av komma fram till lösningar som kan gynna våran produktion och få den att bli mer lönsam.
Första träffen hade vi hos Kjell och Erja som har dikor av rasen Aberdeen angus och fårproduktion. De var hur trevligt som helst och vi fick igång en bra diskussion.

En sak som Alf rådde oss att göra måste jag bara skriva ner här eftersom ja vet att några köttbönder läser min blogg, nämligen att vi bör kolla upp vårt mineralfoder. Det är viktigt såhär vid kalvningstider att korna får i sig selen. Vanligt mineralfoder innehåller ej selen. Han rådde oss att köpa ett mineralfoder som lantmanna säljer som heter Kalva för det innehåller den mängd selen som korna behöver. Mina mineraler, Jermin,  som jag köper från fodercentralen innehöll visst oxå rätta mängden. Tack å lov för jag råkade beställa en hel pall sist. De blev lite mycke märkte jag!

Anledningen till att han ville att vi skulle se över våra mineraler var att en köttbonde uppifrån pajalatrakten haft problem med många döfödda kalvar och ringde Alf för att rådfråga vad som kunde vara fel. Alf for dit och kunde konstatera att korna led av selenbrist så det blev till att tillkalla veterinär som kom och gav dem selen i sprutform och så givetvis mineraler som innehöll selen och efter det så klarade bonden de flesta kalvarna.Här har kvigorna precis fått jermin mineraler :)  Har tagit in hela kviggänget i lösdriften i lagårn bara för att kunna hålla koll på deras kalvningar. När det blir dags får de gå in i en kalvningsbox.
Jättebra att kunna göra så. Men jobbigt att hålla rent i gångarna eftersom vi fortfarande inte fått dit skraporna så jag måste köra ut skiten med avanten helst varannan dag å det är bokstavligt talat SKITjobbigt.


Den här lilla krabaten brukar jag hitta på foderbordet på mornarna :)  han har lärt sig hur han kan ta sig ut ur kalvningsboxen. Hans mamma är alltid lika glad när hon får tillbaka honom!RSS 2.0