Taurus kurs

Alf Israelsson från norrmejerier har dragit igång en mindre kurs för oss köttbönder kring avan, antnäs, selet trakten. Så de är jag, Kjell Nilsson & Erja, Micke Lindvall, Nisse Renman (dock inte köttbonde) Stefan Olsson, Johan Jansson å så min far som inte kan låta bli att komma dit och diskutera. Tanken med den här kursen är att vi ska åka runt till var och en i gruppen och titta på olika lösningar på allt som rör djurhållningen och växtodligen. Väcka diskussioner och kanske rent av komma fram till lösningar som kan gynna våran produktion och få den att bli mer lönsam.
Första träffen hade vi hos Kjell och Erja som har dikor av rasen Aberdeen angus och fårproduktion. De var hur trevligt som helst och vi fick igång en bra diskussion.

En sak som Alf rådde oss att göra måste jag bara skriva ner här eftersom ja vet att några köttbönder läser min blogg, nämligen att vi bör kolla upp vårt mineralfoder. Det är viktigt såhär vid kalvningstider att korna får i sig selen. Vanligt mineralfoder innehåller ej selen. Han rådde oss att köpa ett mineralfoder som lantmanna säljer som heter Kalva för det innehåller den mängd selen som korna behöver. Mina mineraler, Jermin,  som jag köper från fodercentralen innehöll visst oxå rätta mängden. Tack å lov för jag råkade beställa en hel pall sist. De blev lite mycke märkte jag!

Anledningen till att han ville att vi skulle se över våra mineraler var att en köttbonde uppifrån pajalatrakten haft problem med många döfödda kalvar och ringde Alf för att rådfråga vad som kunde vara fel. Alf for dit och kunde konstatera att korna led av selenbrist så det blev till att tillkalla veterinär som kom och gav dem selen i sprutform och så givetvis mineraler som innehöll selen och efter det så klarade bonden de flesta kalvarna.Här har kvigorna precis fått jermin mineraler :)  Har tagit in hela kviggänget i lösdriften i lagårn bara för att kunna hålla koll på deras kalvningar. När det blir dags får de gå in i en kalvningsbox.
Jättebra att kunna göra så. Men jobbigt att hålla rent i gångarna eftersom vi fortfarande inte fått dit skraporna så jag måste köra ut skiten med avanten helst varannan dag å det är bokstavligt talat SKITjobbigt.


Den här lilla krabaten brukar jag hitta på foderbordet på mornarna :)  han har lärt sig hur han kan ta sig ut ur kalvningsboxen. Hans mamma är alltid lika glad när hon får tillbaka honom!Kommentarer
Postat av: mli

Nåh! så söt :)

2009-03-09 @ 16:15:57
URL: http://zzzmli.blogg.se/
Postat av: Lena

Det är jättebra att du tipsar om selen. I en del av Dalarna är det så selenfattigt att dom som har produktion där sprutar djuren för att varapå den säkra sidan.Snön är ett elände, jag är nere i Skara nu och här är det grönt. Så orättvist det känns!!!

2009-03-09 @ 20:16:46
URL: http://livetpalandet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0