Full rulle!

Hej och hå! Äntligen blommar det igen! Jag bygger hage för fullt, i slutet av veckan åker kossorna på sommarlov!  Helgen går i gödselns tecken haha och harvens... med andra ord VÅRBRUK för fulla muggar. 

Vårens kalvningar har gått bra för alla kor som var betäckt med vår tjur Caesar. Kvigorna var betäckta med en aberdeen angus tjur och fyra av sju gick det bra för. Tre stycken hade svåra förlossningar vilket ledde till att två kalvar dog trots att vi var där och hjälpte till vid födseln, den tredje klarade sig tack och lov, men den var tung att få fram och stor. Alla kvigor klarade sig iallafall, men vi kommer inte ta någon angustjur som betäckare i år. Den kombinationen blev inte bra på mina kvigor iallafall. Kanske det beror på att kvigornas mödrar är korsningar med låglands/hereford och att kvigorna bar med sig gener av låglands som i sin tur blev en dålig kombination med angus? jag vet inte men det kunde vara en trolig orsak enligt en person som är påläst på sånt där. 
Väntar fortfarande på ett gäng som kommer kalva lite senare än de andra eftersom de kalvade på sensommaren i fjol.

 
Den här söta aberdeenkorsningen fick en tuff start i hagen med de andra korna och kalvarna. Hon är den enda som inte har vita inslag i ansiktet och det märkte alla kor och tittade konstigt på henne. En del fnös åt henne och jagade ut henne ur hagen... kor kan vara grymma de med! Givetvis vande de sig med henne tillslut och nu är hon en i gänget. 

Vi tömmer en hölada åt en granne så korna har fått dryga ut balarna med torrhö. Även om det innebär ett jädra slit för att hämta höet så har det ändå sin charm på nå vis. Telfer och hö- "klo" som vi kallade det när vi var små, är ju sånt man man inte hittar i var och varannan ladugård numera.


Tjejerna åker hölass!

 
  


Kommentarer
Postat av: Lena

Vad roligt att hitta en uppdaterad blogg här :)

Fina bilder!!!Visst är det härligt med vårbruk, här närmar det sig sådd och jag lider av min ofrivilliga semester men nu är det bara en vecka kvar och sedan ska traktorn få arbeta hela dagen lång ;).

2010-05-25 @ 22:34:31
URL: http://blogg.passagen.se/persgarden

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0